Smørekurs

Det er ingen kunst å smøre ski, selv om utvalget av smøring er stort sportsbutikkene.

  • Tørr snø = voks
  • Våt snø = klister
  • Og så er det litt problematisk når snøen er både tørr og våt…

Velg et merke og bli kjent med det, istedenfor å kjøpe litt fra alle produsentene.

Av voks så trenger du en blå (kald), en fiolett (småkaldt) og en rød (mildt). Start alltid med den du tror er litt for kald og legg på en mildere hvis det blir bakglatt. Du kan også få det mindre glatt ved å legge tykkere på og/ eller smøre mer av skia. Kjøp også en kork for å gni det ut, da sitter den lengre på skia. Husk at smøring slites vekk, derfor er det ofte nødvendig å legge på mere etterhvert.

Klister synes mange er søl, men ikke fall for fristelsen til å kjøpe sprayboksklister for det. Det holder ikke! Samme prinsipp som for voks, du trenger en blå/fiolett for grovkornet, litt isete gammel snø (omdanna snø) og en rød for «ferskere» våt snø. Klister må også gnies ut. Egentlig skal du bruke handbaken, men det går å bruke plastpinnen som ligger i eska også!

Gammel smøring må fjernes. Bruk spesialrensemiddel for ski.

Glider er viktig for å bevare sålen på skiene. Glider må smeltes inn. I steden for å kjøpe et spesialjern til mange hundre kroner, kan du ta et gammelt strykejern, stille det inn på silke og stryke i vei. Legg aldri glider der hvor du senere skal ha festesmøring! Bruk en mild (gul) glider. den er lettere å smelte inn (trenger lavere temperatur).

Kilde: Skileik i grunnskolen, Terje Rønning

Skileik

Mer om skileik kommer

Lukk meny